torsdag 3 januari 2013

Självklart med skolbibliotek eller...?

(förutom utbildning behöver eleverna tillgång till skolbibliotek...)

Jag har den bestämda uppfattningen att det är A och O med att det finns ett bibliotek i skolan som eleverna har tillgång till för att dels förkovra sig i de ämnen man läser och dels för att koppla av med en god bok. För läsning är viktigt för att kunna lyckas i andra ämnen. Men trots det är det tyvärr så att alltför många fristående skolor, trots att skollagen kräver det, inte har något eget skolbibliotek och det är inte alls OK. Därför är det självklart att något måste göras, eftersom det från friskolehåll...:
Det är inte särskilt förvånande att friskolorna syndar mest på det här området. Ägarna sätter ofta vinsten före elevernas bildning och hittar på anledningar varför de kan strunta i svensk lag. – Det känns inte framtidsinriktat att investera begränsade resurser i fysiska rum med tryckta böcker, säger Anders Hultin, vd för jb education, som driver tio av de kritiserade gymnasieskolorna.
Det är en kontraproduktiv inställning, som Hultin ger uttryck för och det är ur en aspekt inte så konstigt eftersom skolverksamheten ska leverera så pass hög avans som möjligt till aktieägarna. Men det är för eleverna och för samhället en mycket dyrbar brist och att det visar sig i form av sämre läsförståelse, är skäl nog för att verkligen satsa på att skolbiblioteken blir fler även i fristående skolor. För det är självklart med bibliotek i skolan eller vad säger du som ansvarigt statsråd, Jan Björklund...??

Rekommenderad läsning: Martin Moberg om DN:s jobbpolitiska granskning föga smickrande resultat för Reinfeldt (M)..., Peter Andersson om tack och farväl till bloggandet och en nystart..., fler inlägg på NetRoots, den socialdemokratiska programkommissionens blogg, Politometern , läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukförsäkringen, fas 3, samhälle, kultur, personligt, Ronneby, Blekinge, Intressant?

Rekommenderad medialäsning: Länstidningen Östersund, Värmlands folkblad, Västerbottens folkblad, Upsala Nya Tidning, Sydöstran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...