torsdag 12 juli 2012

Fas 3 styggelsen, som får bestå trots all berättigad kritik...

(illustr: Jan Berglin)

Igår kväll såg jag på SVT:s Uppdrag Granskning Sommar, som följde upp alla de granskningsreportage som man har gjort om den s k jobb och utvecklingsgarantins fas 3 som nu har svällt till drygt 31 000 långtidsarbetslösa. Men det lär inte stanna där tyvärr kommer antalet långtidsarbetslösa i fas 3 att till valåret 2014 svällt ytterligare, något som förstärker det utanförskap som den moderatledda minoritetsregeringen säger sig vilja ta itu med. Det var alltså ett uppföljande reportage, som vittnar om att det fullständigt cyniska moras som sedan 2006 har präglat arbetsmarknadspolitiken alltjämt fortgår. Detta trots att det har förts och förs fram starkt berättigad kritik mot Sveriges största vuxendagis, men för arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) är det mer eller mindre bra som det är och mer än ytlig kosmetika på en illa fungerande "arbetsmarknadspolitisk" åtgärd blir det inte. Jag läser ett inlägg som Joacim Andersson har skrivit och han anför bland annat följande...:
Efter den berättigade kritiken som regeringen fick förra året om Fas 3 så infördes en arbetsmarknadsutbildning som dessutom gett mycket små resultat, 14,2% av dom 1200 som fått deltagit i den har fått jobb. Så det är ju inte undra på om regeringen vill mörka eller blunda för siffrorna eftersom det är ett stort jäkla misslyckande som Fredrik Reinfeldt med allians själv vet om men inte erkänner, istället fortsätter han att förnedra dom arbetslösa väljarna, verkligen ett bra sätt att få väljarnas röster på.
Det kan kännas som det är en tröstlös kamp för att de långtidsarbetslösa, istället för mer eller mindre meningslösa pysselsättningsprojekt i fas 3 som inte leder till vare sig jobb eller utveckling, ska få en ärlig och juste chans att komma tillbaka i arbete. För de som är långtidsarbetslösa vill inget annat än att få ett riktigt och juste arbete, det framkom tydligt i gårdagens Uppdrag Granskning men att den cyniska inställningen från högerns sida att är man långtidsarbetslös så är det ens eget fel gör att situationen för de långtidsarbetslösa känns hopplös. Man får inget jobb, det är ett ekorrhjul utan stopp och medan de hugade arbetsgivarna kan sko sig enkelt på de 5 000 kr per månad och placerad långtidsarbetslös i fas 3 blir det fler och fler som fastnar i Sveriges största vuxendagis tillika största "arbetsplats" långt större än tvåan på listan som är fordonstillverkaren Volvo. Skamligt eller hur, Engström...?

Rekommenderad läsning: FASORNA om Uppdrag Granskning - när kommer uppföljningen om Fas 3?, Björn Alvebrand om rösta om Fas 3 (sysselsättningsfasen), Bengt Fredriksson om ett Sverige för alla?, Kaj Raving om hur länge ska regeringens klappjakt på de sjuka få fortsätta?, Alliansfritt Sverige om en one-on-one med sommarstatsminister Maria Larsson, Martin Moberg om balansmål istället för överskottsmål, fler blogginlägg på socialdemokratiska programkommissionens blogg, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Rekommenderad medialäsning: SVT:s Blekingenytt/Sydnytt, SR 1, 2, Dala-demokraten 1, 2, Värmlands folkblad, Arbetet och SvD om myndighetskostnaderna inte har minskat under regeringen Reinfeldt

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...