lördag 5 maj 2012

Satsningar på åtgärder mot massarbetslösheten obefintligt i Borgs budgetförslag...


Jag har för första lördagen på riktigt länge inte publicerat något humoristiskt inlägg bestående av ett roligt klipp från TV-arkiven, det känns faktiskt både och visst är det bra att bryta av allt politiskt bloggande med något annat men som jag ser det kan det istället bli plats för betraktelser av samtiden sett från ett icke så strikt politiskt perspektiv. Detta får jag grunna lite på hur det ska se ut och när jag nu denna lördagseftermiddag sätter mig för att skriva dagens första inlägg blir det så långt från ett opolitiskt inlägg man kan komma. För det handlar om synen på arbete, hur vi genom politiska beslut kan se till att pressa tillbaka den höga arbetslöshet på drygt 8,5 % som f n är en realitet för drygt 400 000 arbetslösa i vårt land. Det är för en regering ett mycket tungt och oundvikligt ansvar att se till att rätten till ett arbete står högst på agendan, ty genom sysselsättning kan alltifrån kriminalitet, extremistiska åsikter och annat otyg motas tillbaka effektivt. Så vad har då den moderatledda minoritetsregeringen i sin verktygslåda som nu senast i vårpropositionen som lades fram i mitten på april...? Ingenting, noll kronor satsas på att pressa tillbaka arbetslösheten och det är faktiskt långt mer allvarligt än vad första anblicken kan förleda en att tro och Hans Hoff som bloggar på Halland(s) bloggen skriver:
Idag är över 400 000 arbetslösa. Långtidsarbetslösheten har dubblerats och ungdomsarbetslösheten är rekordhög med 25 %. Svaret på alla problem är skattesänkningar, oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur om man ska tro Borg och den moderatledda minoritetsregeringen. Regeringens vårbudget innehöll inte en enda krona för att möta massarbetslösheten och inte ett enda förslag presenterades. Regeringens stora insats mot ungdomsarbetslösheten var sänkt arbetsgivaravgift till alla som anställer ungdomar under 26 år. Sänkningen har inte minskat ungdomsarbetslösheten. Detta bekräftades av statsministern i en intervju om ungdomslöner den 4 april i DN. När arbetsmarknadsministern får frågan i riksdagen på frågestunden den 12 april om hon delar statsministerns ståndpunkt, så säger hon att hennes utgångspunkt är att hon alltid delar statsministerns uppfattning. Den sänkta krogmomsen ger inga jobb och döms ut från flera håll.
Det finns emellertid en socialdemokratisk vårbudgetmotion, där det listas femton olika skarpa politiska förslag som alla syftar åt ett och samma håll, nämligen att öka efterfrågan på arbetskraft och därigenom pressa tillbaka den massarbetslöshet på strax över 400 000 personer som idag inte kan säga varje vardagsmorgon: "Idag går jag till jobbet". För istället för att lägga resurser på det som skapar jobb, utbildning i alla dess former och varianter på forskning och utveckling, på kompetensutveckling och ett nära samarbete mellan stat, akademi och företag så ska den som arbetslös se en gräns förflytta sig allt snabbare emot sig, en gräns för utförsäkring ur a-kassan och en i dagsläget enkel biljett in i den s k jobb och utvecklingsgarantins fas 3 tillika Sverige största vuxendagis. Men inte bara det, den moderatledda minoritetsregeringen lägger alltså, som Hoff är inne på i sitt inlägg, fortsatt stora resurser på skattesänkningar sänkt krogmoms och så har det lagts fram förslag från FP och C om att sänka ingångslönerna för de unga (här svajar M om det ska bli så eller inte...) Högern har kört soppatorsk och priset för det får de drygt 400 000 som idag är utan arbete dyrt betala, skamligt är bara förnamnet!

Rekommenderad läsning: Helena Ericson om att välfärden är viktigare än staten och kapitalet, Kulturbloggen om recension av boken "Välfärd bortom staten och kapitalet..", Peter Johansson 1 om att Riksbanken struntar i lagen, 2 om att göra som Reinfeldt - bojkotta fotbolls-EM i Ukraina, FASAN om fusk, Tokmoderaten om att ett gäng girigbukar tömmer Globen, Peter Andersson om opinioner, riksdagsspärrar och regeringsfrågan, Martin Moberg om Löfvens tal på Lärarnas Riksförbunds kongress igår eftermiddag, interasistmen.se om ett klavertramp signerat Ahlmqvist (sd), Heléne Björklund om att synliggöra konsten, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: GT, Värmlands folkblad, Gotlands folkblad 1, 2, 3, SvD 1, 2, 3, DN, AB, Expr 1, 2, Arbetet 1, 2, Folkbladet, Folket, GP, Dagens Arena

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...