onsdag 9 maj 2012

Om allt färre och färre apotek i landsbygd...

(snart en bristvara i landsbygden...?)

Jag ska så avrunda onsdagen den 9 maj som tillika är Europadagen med ett inlägg, som handlar om vikten av samhällsservice i hela landet. Det har nämligen under dagen framkommit i media, att det nu efter det att apoteksmarknaden avreglerats istället för fler apotek med bättre öppettider blir raka motsatsen i landsbygden, där det nu läggs ned apotek på apotek för att de inte längre är lönsamma att driva vidare. Det är något som inte är ok, för alla kan inte bo i storstäderna och vill inte det heller. För att hela Sverige ska kunna leva behövs det service av olika slag även utanför storstadsregionerna och apoteken är en sådan samhällsservice som behöver finnas i hela landet. Alliansfritt Sverige skriver i ämnet och anför bl a följande:
När apoteken var statligt ägda kunde de lönsamma apoteken finansiera de olönsamma. På så sätt fick de flesta i alla fall skaplig tillgång till mediciner. Sedan började de lönsamma apoteken privatiseras och nya dök upp. I Stockholms innerstad finns numera apotek på vartenda gatuhörn. Men det var aldrig Stockholmarnas tillgänglighet som var föremål för diskussion - det var glesbygdsbornas. Och på helt nya orter har det bara öppnats två apotek sedan privatiseringen.
Och vad är det som händer nu? Jo, det läggs ned apotek i landsbygden då det inte är lönsamt för de marknadskrafter som nu slagit sig in på den apoteksmarknad som fungerade bra före dess att socialminister Göran Hägglund satte underskriften på den moderatledda minoritetsregeringens proposition om en avreglerad apoteksmarknad. Så kan det gå, när inte haspen är på, för precis som Alliansfritt är inne på har det gått åt helt fel håll på i det närmaste alla punkter. Skralt är bara förnamnet, för vad ska de som bor i landsbygd göra som nu får sämre sortiment (apoteksombud kan inte ha det utbud som ett fullvärdigt apotek kan ha) samt färre apotek att gå till, vad säger du till dem Hägglund...?

Rekommenderad läsning: Alliansfritt Sverige 1 om att Björklund är oense med Björklund om han ska lägga sig i lönebildning, 2 om en kristdemokrat i SR P1 om katter, barn och skatt, Heléne Björklund om fler skattebetalare i Sölvesborg (och i Ronneby), Social Aktion Nu om arbetsgivare är hot mot arbetslösa, Ola Möller 1 om detta borde vi prata om istället för euron, 2 om lite om det ena och det andra, Martin Moberg om den sjuka sjukförsäkringen och allt fler som utförsäkras, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Rekommenderat medialäsning: SR

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...