tisdag 17 april 2012

Tydligt vem som duckade i Aktuellt igår kväll...


Igår kväll var det så dags för en debatt mellan socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson och finansminister Anders Borg (m) med anledning av den moderatledda minoritetsregeringens vårbudget som lades fram på riksdagens bord. Direkt slog finansministern an skylla ifrån sig tonen som har varit och fortsatt är den metod som han och den minoritetsregering som han sitter med i använder sig av i debatten, när kritiken mot den förda politiken kommer som en följd av att arbetslösheten ökar och att det inte satsas på att få folk i arbete.

Det andra tillvägagångssättet som Borg också använde sig av i gårdagens debatt var att i Sverige är det så mycket bättre än det är på andra ställen i Europa, skuldkrisspöket hyttes det med för att visa på den förda politikens förträfflighet. Jo jo det är en just snygg sådan vi får se de motbjudande konsekvenserna av eller hur...?

Ta t ex det faktum att de unga utan arbete blir allt fler bara i Blekinge är det styvt 3 av 10 som inte har ett arbete att gå till och några åtgärder för att komma till rätta med detta fanns inte i vare sig vårproppen eller i det som Borg förde fram igår kväll. Roger Jönsson skriver också i ämnet och hans analys ligger i linje med de intryck som jag hade efter att jag sett debatten. En debatt där Magdalena Andersson både gav ett samlat och bra intryck samt icke att förglömma väl matchade den duckande moderate finansministern:
Hur dagens Sverige ser ut var ingenting som han tyckte var intressant. Det tog däremot Magdalena Andersson upp. För henne och socialdemokraterna är dagens samtida problem och framtidens utmaningar som står i centrum. Vår politik bygger på hur vi vill förbättra för landets invånare och på att skapa så stor frihet som möjligt för människor, inte vem vi ska regera med (att moderaterna är intresserade av det förstår jag då blockpolitiken är något som gynnar det partiet).
Jag noterade också att Magdalena Andersson på ett eminent sätt fick in ett flertal poänger i debattväxlingen med Borg och att det i sig tyder på att socialdemokraterna har visionerna och idéerna för hur Sverige ska kunna byggas starkt och sammanhållet med jobben i fokus. Den moderatledda minoritetsregeringen å andra sidan har det inte, inga idéer eller visioner om hur Sverige som land kan bli bättre att leva och verka i. Det är liksom som om man kört soppatorsk och att hela tiden rabbla om att Sverige har en stark ekonomi och att det är så mycket värre någon annanstans så vi kan vara lugna håller inte längre. För mig vart det tydligt vem som duckade i Aktuellts debatt igår kväll...finansminister Anders Borg...Extra lästips: Stefan Löfven och Magdalena Andersson skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter om det som faktiskt är mycket central del i den socialdemokratiska politiken för fler och juste jobb (trots den missvisande rubriken som DN har satt, rekommenderas läsning av den)

Bloggat: Ola Möller om en rubrik och artikelns innehåll, Peter Högberg om solidaritet = eget ansvar = arbete, Kristian Krassman om är det att ta ansvar då man kräver det av andra?, Johan Westerholm 1 om arbetarklassmoral, 2 om ansvar, Alliansfritt Sverige om att SvD har listat alla de gånger som Borg körts över, Peter Johansson 1 om (s)kärpa vs flu(m), 2 om är det dags att dumpa överskottsmålet?, Unionen Opinion om en vårbudget utan genusanalys, Martin Mobergs betraktelser om arbetslinjen som lyser med sin frånvaro i alliansens vårbudget, Peter Andersson om jobbpolitikens innehåll, Leine Johansson om miljarder som sparas på arbetslösa, Nemokrati om en bårbudget - (m)assarbetslöshetslinjen ligger fast, Thomas Böhlmark om att Löfven och Andersson borde ha väntat i två veckor, Tord Oscarsson om Löfvens och Anderssons debattinlägg i Dagens Nyheter, Heléne Björklund om att en dag går både lite upp och lite ned, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Folkbladet, Sydöstran, Värmlands folkblad, DN 1, 2, Ab 1, 2, 3, 4, SR 1, 2, Expr 1, 2, 3, GP, SvD 1, 2, 3, 4, SVT 1, 2, 3, 4, Arbetarbladet, Piteå-tidningen, Västerbottens folkblad, Dagbladet, Dagens Arena, Östran 1, 2, Dala-demokraten, Gotlands folkblad 1, 2, Norrländska socialdemokraten 1, 2

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...