måndag 26 mars 2012

Inför kommande val, säg adjö till blockpolitiken....


Jag har precis läst ett inlägg i ämnet blockpolitik och dess uppenbara brister, som Peter Johansson har skrivit och han går på ett eminent sätt igenom varför det förhåller sig så. Jag kan själv se tillbaka på en valrörelse som var för två år sedan och som var lika full med engagemang för politiken och dess möjligheter som en död Blekingesill. Det var liksom som att gå till affären och få allt färdigpaketerat och vill man ha det på ett annat sätt så är det inte möjligt utan antingen köper man hela paketet eller inte. Det var en inte så ovanlig kommentar som jag fick höra, att det är ingen skillnad mellan partierna och allt är redan färdigt, så vad spelar en röst på det ena eller andra partiet i alliansen eller det rödgröna alternativet för roll? Där tror jag att många röster hamnade på soffan istället för i valurnorna och det är inga som vinner på det framför allt inte demokratin. Johansson ger därför följande goda råd till de politiska partierna för att råda bot på detta:
Om vi ser praktiskt på det svenska politiska landskapet har vi två naturliga block, ett borgerligt och ett rödgrönt. Något av dessa två kommer att vara underlag för nästa regering. Däremot skulle jag vilja se en valrörelse där alla partier går till val på illusionen att de kan få egen majoritet. Hur kul skulle det inte vara om samtliga svenska partier i valrörelsen torgför det samhälle de skulle vilja bygga om de fick egen majoritet. Hur befriande skulle det inte vara att bannlysa spelteorier om regeringsunderlag till förmån för debatt om långsiktiga politiska visioner och vardagsnära sakpolitik. När väljarna sagt sitt och styrkeförhållandena mellan partierna är klara, då är det dags att kompromissa utifrån det mandat väljarna gett de olika partierna.
Så skulle det vara och det i sig ger väljarna en ypperlig möjlighet att utöva det inflytande som de ska ha för att demokratin ska vara vital och tilltalande. För fortsätter det befästande av blockpolitiken som de senaste valrörelserna varit hur tydlig som helst då finns det risk för att dels ett två partisystem och dels att åsiktsmångfalden blir sämre det i sig kommer inte öka valdeltagandet. Jag hoppas liksom Johansson på att både statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven vågar lägga blockpolitik tänkandet på hyllan och istället låter de politiska skillnaderna på partinivå stötas och blötas emot vartannat. Då tror jag att väljarna ser att det är skillnad ifall man röstar på M eller på S eller vilket annat parti som helst. Just nu känns det som om det var bättre förr på den punkten och visst kan politiken bli sådan igen om partiledarna bara vill det för det gäller att våga ta ställning som Olof Palme gör i följande klipp från valdebatten 1982:Bloggat: Tord Oscarsson om att nu ska någon tjäna pengar även på universiteten, Veronica Palm om att varje år stympas 3 000 000 flickor i världen, Jonas Sjöstedt om ett grattis till Ekerö, Linnea Swedenmark om det senaste numret av Tvärdrag som är ute nu, Enn Kokk om 4 x Magnificat, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...