tisdag 21 februari 2012

Stormen tilltar runt socialförsäkringsministern, men ska den putta omkull honom?


Jag kan av nyhetsflödet notera att det nu börjar blåsa riktigt hårt runt och mot socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) som börjar att få det riktigt svettigt efter en tids stursk arrogant attityd gentemot riksdagens beslut om en förändrad sjukförsäkring. Det har istället talats om att ånyo utreda frågan in absurdum och det är inte alls vad till exempel riksdagens beslut från den 1 juli 2011 handlar om. Sjuka sjukförsäkringen ska göras om på några punkter och det har inte gjorts än från Kristerssons sida. Men kommer det att bli en omröstning i riksdagen, som ska syfta till att avgöra om Kristersson ska få sitta kvar som statsråd eller inte? Här är det inte lika enkelt att säga ja och jag läser en kort men bra analys som Johan Westerholm gör efter det att Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (mp) framfört det som många med hjärtat på rätta stället känner:
Eriksson utelämnar alternativet att skulle SD, trots att de håller med oppositionen i sakfrågan, lägga ned sina röster så skulle det bli tydligt att regeringsmakten vilar på SD tysta godkännande. Jag bedömer trots allt att det är osannolikt att frågan går till votering. De enda förlorarna? De sjuka och utförsäkrade. De offras i ett politiskt spel där ingen vill sitta på samma bänk som SD. Inte de rödgröna och inte regeringen.
Jag är förstås upprörd över det motbjudande agerande som socialförsäkringsministern har uppvisat vad gäller försvaret av den sjuka sjukförsäkringen och trotset mot riksdagen, men jag delar också den analys som Westerholm gör av det parlamentariska läget där SD sitter likt en Svarte Petter som ingen egentligen vill deala med. Förlorarna blir de allt fler utförsäkrade sjuka, som får betala ett oerhört högt pris för att riksdagens sammansättning ser ut som den gör. Ett moment 22 har alltså lagt sig över riksdagen och frågan är om S, V och MP ska våga göra slag i saken (det krävs minst 35 ledamöter för att inleda en process mot en misstroendeförklaring) med de förutsättningar som råder och vad tycker statsminister Fredrik Reinfeldt (m) som har det yttersta ansvaret...??

Bloggat: Essbeck om att det borde finnas mandat för att avsätta Kristersson med en misstroendeomröstning, Kulturbloggen om att minister Kristersson har gett maktens arrogans ett ansikte, Lasses blogg om Kristerssons agerande, Nemokrati om vad Rädda Grekland egentligen handlar om, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Ab 1, 2, Ka 1, 2, SvD 1, 2, 3, BT, Dagens Arena

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...