måndag 2 januari 2012

Fattig p g a lång arbetslöshet och/eller sjukdom - enligt högern ditt eget fel men...

(illustration: Robert Nyberg)

Jag ska nu i mitt förmiddagsinlägg skriva om ett ämne, som berör mig på flera sätt och det handlar om de ökande klyftor och det tillhörande utanförskap som också det går i samma riktning. Den förda politiken är enligt mitt bestämda sätt att se på saken det, som är den i huvudsak bidragande orsaken till att det förhåller sig så här och vad värre är det är förknippat med en rent av ruggig och isande kall människosyn som går ut på att är du arbetslös, sjuk, fattig och detta pågår länge så är det ditt eget fel att det är så. Jag rent av baxnar fast jag vet att högerns människosyn är precis så här vidrig och samtidigt undrar jag vad är det som håller på att hända med Sverige som en gång var känt som ett generellt välfärdssamhälle? Jag läser så en gästkrönika på Aftonbladets ledarsida av författarinnan Susanna Alakoski som skriver om just detta med skambeläggandet gentemot de som är fattiga utifrån hur det såg ut vid förra seklets början och hur det ser ut idag:
När den allmänna folkpensionen genomfördes 1913 omvandlades många äldre från fattighjon till folkpensionärer över natten. Filantropins intressenter motsatte (!) sig reformen. I samband med folkpensionsbeslutet förlorade filantroperna det tolkningsföreträde som man haft i sociala frågor. Jippie! ropade nog de som drabbats av filantropins nyckfullhet. Ty redan i det gamla ­fattigsamhället ville inte folk ligga till last. Fattig-skamkänslan är djupt rotad och bottnar i känslan av att den är självförvållad eftersom samhället under så lång tid kategoriserat människor i sämre och bättre, tärande, närande, värdiga, ovärdiga, frivilligt och ofrivilligt fattiga. Inga människor är frivilligt fattiga. Fattigdom är ett politiskt tillstånd.
Här ligger den politiska skiljelinjen mellan högern som förfäktar det bisarra faktum att är du fattig p g a långvarig sjukdom och/eller arbetslöshet så är det ditt fel och du ska också känna detta in på bara skinnet så att du blir "mer benägen att ta dig i kragen". Mot detta står den socialdemokratiska ideologin och värderingarna om alla människors lika rätt och värde, att är du nere i skiten så att säga ska du inte nedvärderas utan istället lyftas upp av det gemensamma generella välfärdssystemet i form av rekorderlig arbetsmarknadsutbildning eller annan jämförbar utbildning, det kan också komma ifråga om praktik med juste lön och villkor. Detta ska ha ett tydligt fokus på arbete fast med en positiv människosyn som inte skam eller skuldbelägger den enskilde. Det som högern gör är sålunda inte till någon som helst nytta vare sig för samhället eller de som det pekas finger åt samtidigt som man kanske i sin utsatthet börjar att röka, snusa eller dricka. Ja, här har socialdemokraterna en utmärkt chans men också skyldighet att göra skillnad!

Bloggat: Alliansfritt Sverige om alliansen nu med garanterat flest garantier, Fyra nyanser av rött om källarpolitik och attityd, Peter Johansson om var är pengarna för Reinfeldts kvinnofridsplan?, Håkan Linnarsson om ett svårt beslut och behovet av att kunna se helheten, Mediebruset om Reinfeldts lyxgåva en helt vanlig tidningsanka, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Västerbottens folkblad 1, 2, Norrländska socialdemokraten, Piteå-tidningen, Dalademokraten, Länstidningen, Folkbladet 1, 2, Östran 1, 2, Gotlands folkblad, Dagbladet, Värmlands folkblad, Arbetarbladet, Ab, Expr 1, 2, 3

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...