fredag 16 december 2011

Alltmer kylslagen invandrings och migrationspolitik, trots MP:s uppgörelse med alliansen...


Det har under de senaste dagarna ja veckan rapporterats i media om ett antal uppseendeväckande och obegripliga avvisningar från Sverige av människor som har bott och verkar i Sverige i flera år. Det senaste mycket uppmärksammade fallet handlar om 91-åriga Ganna som trots att hon lider av långt gången demenssjukdom ska utvisas till ett mycket ovisst öde i Ukraina. Det är bara ett exempel på att det inte står rätt till och så här går ju inte att ha det, ja det är rent av skamligt agerat av ett land som Sverige. Därför borde det politiska ansvaret för att det är så här tas utan omsvep eller bortförklaringar. Här har Socialdemokraterna förstås en utmärkt men också oundviklig chans att konkret visa var skåpet ska stå och verka för en mer human flykting och migrationspolitik värdig namnet. Men hur är det då ställt med den moderatledda minoritetsregeringen som har det yttersta ansvaret för att det ser ut som det gör? Jag läser ett klockrent inlägg av Roger Jönsson som skriver följande om varför det ser ut så här:
Vi har i ett par dagar kunnat läsa om hur familjen Arustamajn/Danielian har kastats ut ur Sverige och skickats till Armenien. En familj som har bott i Sverige i 11 år, där barnen har rotat sig och familjen blivit en del av bygden. En familj som såg Sverige som sitt framtidsland men som nu har blivit svikna. Efter 11 år är det tack och adjö. Är det denna form av invandrings- och flyktingpolitik som ska känneteckna Sverige? Är det verkligen detta som Miljöpartiet ville se när partiet gjorde upp med alliansen, framför allt med moderaterna? En invandrings- och flyktingpolitik á la Miljöpartiet?
Det är på det viset att miljöpartiet gjorde en överenskommelse med den moderatledda minoritetsregeringen om flykting och migrationspolitiken och det gjorde man för att inte Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll i frågan. Ett vid första anblicken beaktansvärt skäl till denna överenskommelse, men när det kommer till skarpt läge i Sveriges riksdag då det finns möjlighet att visa humanitet och solidaritet för att hindra liknande upprörande utvisningar från att äga rum, ja då väljer miljöpartiets ledamöter precis som Jönsson är inne på att rösta med alliansen. Jag kan nu under förmiddagen läsa om att det har uppstått en spricka i den moderatledda minoritetsregeringen, som beror på hur Sverige har bemött Ganna när man helt sonika vill kasta ut henne trots hög ålder och svår demenssjukdom. Här har nu miljöpartiet en lysande möjlighet att leva upp till de fagra löften om en mer human invandrings och flyktingpolitik, frågan är vill man ta den chansen eller inte...?

Bloggat: Heléne Björklund om en skämskudde i julklapp, Peter Johansson om att vågar bara småborgarna så kan vi säkert hitta en majoritet för en human flyktingpolitik, Thomas Böhlmark om vad vill egentligen S med migrationspolitiken?, Alliansfritt Sverige om att riksdagen läxar upp regeringen om sjukförsäkringen, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...