söndag 21 augusti 2011

Juholts lysande sommartal om ansvar(s)tagande och social demokrati...För en stund sedan avslutade vår partiordförande Håkan Juholt sitt sommartal i Västertorp i Stockholm och det var som förväntat ja t o m bättre än så ett mycket klockrent och dito lysande tal som jag fick höra via radion. Juholts tal inleddes med ideologi och dess betydelse, bland annat om att bygger man sin frihet på att andra ska ha det fattigt ja då är man inte fri. Ett samhälle som slits isär ger inte ens den som har det riktigt bra ställt och som tjänar på det i det korta loppet en särskilt behaglig tillvaro på sikt. Det fruktansvärda som hände på Utöya i Norge för en månad sedan togs också upp av Juholt och att det allra bästa sättet att hedra offren och deras anhöriga är att hålla möten här i Sverige och ta ställning för demokrati, solidaritet och öppenhet just de saker som mörkerkrafterna i den fege terroristen Anders gestalt ville ta död på.

Juholt talade sedan mycket om vad ansvarstagande i grund och botten är, ja vad det betyder och hur man i konkret handling kan visa detta genom de verktyg som politiken har; ja att våga att använda sig av dem och inte banga för detta som den moderatstyrda minoritetsregeringen gör i parti och minut. Ansvarstagande handlar inte om att sänka skatterna för de som tjänar allra mest eller att kasta ut svårt sjuka från sjukförsäkringen eller att tvinga in långtidsarbetslösa i en helt meningslös pysselsättning i fas 3 eller att nöja sig med att ekonomin går på högvarv och luta sig tillbaka. För ansvarstagande det handlar exempelvis om att ge alla ungdomar en ärlig och juste chans till ett sommarjobb med både juste och avtalsenlig lön, att det ska byggas fler studentlägenheter för studenterna ska inte behöva bo i tält och Juholt framhöll återigen att pensionärernas inkomster ska beskattas likadant som arbetsinkomster.

Ja när jag så slutligen summerar det som jag fick höra via webbradion, fokuserade Juholt mycket på de unga i sitt tal bl a om rätten till att få ett sommarjobb och att det måste byggas fler studentlägenheter. Återigen handlar det om ansvarstagandet och att svika de unga är inte att ta ansvar, inte är heller ett ensidigt kameralt tänk och budgetbalansering detta som den högerregering som styr Sverige i minoritet sysslar med. För det måste också finnas en idé ja en konkret vision om vart Sverige ska gå framhöll Juholt till rungande applåder. Mitt slutomdöme av Juholts sommartal 2011 blir mycket bra en femma eller MVG som det numera är för han presenterade i Västertorp idag konkret och tydligt vad hans vision/idé om vad social demokrati är :)

Bloggat: Marika Lindgren Åsbrink om att klass påverkar skolresultaten i Sverige lika mycket som i USA, Johan Westerholm om att vi vann matchen idag men räcker tiden till?, Lena Sommestad om vattenveckan och att toaletter är en fråga om kvinnors liv och trygghet, Håkan WL om nya steg i oppositionspolitiken, Kristian Krassman om knuff listan för v 33, Thomas Böhlmark om Juholts sommartal, Ola Möller om så sant som det är sagt och lika vackert, Alliansfritt Sverige om att även KDU vill vara Sveriges Tea Party, Tokmoderaten om orättvisor och sommartal, Per Ankersjö om alliansen ansvar och svunna tider, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...