måndag 1 augusti 2011

Budgetöverenskommelsen i USA är klar med en tydlig kantring åt höger...Det var säkert många på världens finansmarknader som var mycket spända av oro inför morgondagen då deadline för en överenskommelse om den amerikanska budgeten skulle infalla. Länge har demokraterna och republikanerna stött och blött den mycket lånetyngda budgeten utan att komma särskilt långt mest p g a de ultrakonservativa republikaner i kongressen som har sina rötter i Tea party rörelsen. Förhandlingarna har pågått under en längre tid och positionerna var så gott som låsta och det liknade mest ett chicken race, där framför allt den republikanska sidan inte ville väja först. Men så under natten lossnade det och följande kommentar gavs av president Barack Obama nu tidigt på morgonen svensk tid:
Jag vill meddela att ledare från båda partier och båda kamrarna har nått en överenskommelse som kommer att minska underskottet och undvika att vi tvingas ställa in betalningarna, vilket skulle ha haft en förödande effekt på vår ekonomi, säger Obama i en kort kommentar till uppgörelsen.
Det är en uppgörelse som ska pressa ned underskottet med hissnande 2 500 miljarder amerikanska dollar och det ska ske med nedskärningar allena. Det är för mig en tydlig kantring åt det republikanska hållet där nu de ultrakonservativa republikanska ledamöterna i kongressen kan vara nöjda med att ha fått det dit man vill. Jag tror inte på att enbart stora nedskärningar är vägen ur det djupa lånedike, som USA har försatt sig självt i under en serie av år med stora skattesänkningar och en överdrivet stor budget till den amerikanska militären. Det hade behövts och behövs ska jag säga skattehöjningar för de som tjänar allra mest, grupper som har fått lejonparten av de skattesänkningar som bl a George W Bush (rep) drev igenom under sin tid som president. Det återstår att se hur resultatet av nattens uppgörelse faller ut men en sak är klar de fattigaste får ta den största smällen...

Bloggat: Peter Högberg om USA den bräckliga demokratin, Staffan Lindström om många vägar som ska väljas nu, Annarkia om en stormakt i utförsbacke, Tord Oscarsson om att de rikaste i USA slipper undan men inte de fattigaste, Jinge om Barack Obama en lydig president, Löntagarbloggen om en facklig framgång på amerikanskt IKEA företag, Göran Johansson om den haltande världsmakten, Johan Westerholm med J S Bachs Air, Anna Ardin om Norden, Roger Jönsson om att jodå visst var Reinfeldt på semester i Antalya, Eva Hillén Ahlström om en moderat politiker från Farsta vars ordval och språkbruk starkt kan ifrågasättas, Kent Persson om att hatet får inte vinna, Tokmoderaten om var är alla partiledare i sommar?, fler blogginlägg på Öppna kriskommissionen, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Ab 1, 2, 3, 4, SR 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, Expr, SvD

Intressant?

4 kommentarer:

 1. Den stora frågan är vad som händer i kongressen nu. För flera ledamöter har redan sagt att de tänker rösta mot förslaget. Det ser relativt bra ut, men än kan vi inte andas ut. Kongressens ledamöter ska först säga sitt nu i eftermiddag.

  Blir det nej i senaten i eftermiddag så är det akut krisläge som gäller. Då ställer man sannolikt in betalningarna och frågan är om Obama kan sitta kvar om USA skulle tvingas ställa in betalningarna. Frekar06

  SvaraRadera
 2. Ja det är ju inte över för den feta damen sjunger sägs det men skämt åsido det är faktiskt riktigt allvarligt ekonomiskt läge i USA och som påverkar hela världen eftersom vi är så tajt integrerade ekonomiskt numera.

  Vi får se hur det går men jag tror ändå att uppgörelsen går igenom även om jag inte delar dess innehåll med enbart stora nedskärningar som kommer att slå mot de som har det riktigt svårt redan som det är...

  // Martin

  SvaraRadera
 3. Jo, jag tror också den har chans att gå igenom. Men det är oroväckande många ledamöter som har antytt att de röstar nej. Även om förslaget går igenom så kvarstår ju trots allt många väldigt svåra beslut framöver då det är som du säger ett väldigt allvarligt läge i USA.

  Detta är sannolikt bara första steget som måste tas och frågan är var den politiska enigheten är för de reformer som måste genomföras framöver. USA har i slutet på detta år (kanske redan nu) en statsskuld på över 100 % av BNP. Den måste ner tämligen omgående. Det är dock inte bara en ekonomisk utan också politisk kris.

  Det system man har i USA verkar inte fungera särskilt väl i den här situationen. Man skulle aldrig behövt hamna i det akuta krisläge som var nu och som är fram till dess att kongressen röstat ja till förslaget. Frekar06

  SvaraRadera
 4. Ja det har du rätt i att risken för att uppgörelsen ska skjutas i sank innan den ens hunnit att träda ikraft finns. Men samtidigt tror jag att det är "vapenskrammel" från de ledamöter som säger sig vilja stoppa nattens överenskommelse.

  Absolut det är bara det första steget på en mycket lång och smärtsam resa för amerikanska folket. Fast jag hade hoppats på att bördorna fördelats rättvist efter bärkraft och att det politiska systemet i USA reformerats för det har precis som du skriver Fredrik visat sig inte fungera optimalt.

  // Martin

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...