lördag 30 juli 2011

Reinfeldt, Olofsson och Borg fortsätter att låtsas, som om SAAB inte är så viktigt för Sverige...Den moderatstyrda minoritetsregeringens agerande i frågan om SAAB har under de senaste dagarna kommit i blickfånget eftersom det har framkommit att sagda regering och dess statsminister och näringsminister har haft kännedom i drygt två års tid om Europeiska Investeringsbankens beslut om ett nej till den ryske affärsmannen Antonovs delägarskap i SAAB. Men detta har inte lett till några åtgärder från Reinfeldts eller Olofssons sida; det är något som Roger Jönsson skriver om idag:
Hur regeringen Fredrik Reinfeldt hanterar SAAB anser jag återspeglar den brist på industripolitik som finns men också synen på företag. Det verkar vara så att man hellre stödjer tjänstebransch som inte kan bära sig själv än att föra en aktiv politik för den del av svensk ekonomi som är klarar av den globala konkurrensen, där Sverige tjänar pengar och drar in stora intäkter till den svenska ekonomin samt är lokomotivet i svensk ekonomi. Nämligen svensk industri. Något vi kan se nu när SCB presenterade siffror för den svenska ekonomin. Där är det den exportinriktade industrin som drar runt hjulen som i sin tur påverkar resten av landet. Det gör inte den inhemska tjänstebranschen, en bransch som faktiskt är oerhört mycket beroende av svensk industri.
Men detta har inte föresvävat sagda ministrar i den moderatstyrda minoritetsregering som agerar ytterst valhänt i näringslivspolitiken. Det har kommit kommentarer från högerhåll som går ut på att SAAB är så dåligt skött att det inte är regeringens ansvar att reda upp det och att detta bilföretag inte är något flaggskepp i svensk industri. Då rekommenderar jag varmt att de och regeringen Reinfeldt läser denna debattartikel i Dagens Nyheter så kanske polletten trillar ned. Så nu är det upp till Fredrik Reinfeldt och dennes regering att följa det mycket goda råd som Roger Jönsson ger i det inlägg som jag citerat ovan:
Nu är det dags för Fredrik Reinfeldt och hans regering att lägga alla korten på bordet om vad man håller på med när det handlar om SAAB. Det går inte att ducka och vara tysta, som är ett signum för Fredrik Reinfeldt, utan nu måste regeringen visa allt. Om man inte vill måste riksdagen tillsätta en utredning för att bringa klarhet i detta. Något annat finns inte. Sverige, dess invånare och svensk ekonomi behöver en livskraftig industri. Tyvärr verkar Fredrik Reinfeldt och hans regering inte inse detta.
Bloggat: Staffan Lindström om vad skulle Jan Björklund göra om han fick läsa det här?, Löntagarbloggen om facklig framgång på amerikanskt IKEA företag, Alliansfritt Sverige 1 om Svenskt Näringsliv som vill att vi ska sluta med att diskutera hur vi använder skattemedel, 2 om vad centerns val handlar om, Per Ankersjö om pajaserier och SAAB, fler blogginlägg på Öppna kriskommissionen, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: DI, Ab 1, 2, 3, DN, Sydsv, SvD

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...