torsdag 23 juni 2011

Ingen junilön till de SAAB-anställda i Trollhättan och den oerhörda vikten att visa politiskt ansvarstagande...Jag läste om det på TT:s hemsida i morse att SAAB i Trollhättan har så svåra ekonomiska problem att den junilön som de anställda behöver för att kunna betala sina räkningar med och köpa mat för, den uteblir i vart fall kommer ingen lön före midsommar. Förhoppningen är att det blir en utbetalning efter helgen och om inte SAAB själv får in den likvid som behövs, att den statliga lönegarantin kan gå in och snabbt betala ut den lön som de anställda ska ha. För att den statliga lönegarantin ska kunna agera på det sättet måste det politiska ansvarstagandet finnas på plats något som Annarkia skriver om:
Nu rullas det scenario upp som många befarat att Viktor Mullers planer för SAAB inte var att bygga bilar utan  istället att ruffla till sig bidrag från ECB. Ett bidrag som den svenska staten står garant för. Skattebetalarnas pengar. Hur många miljarder det i slutändan blir vet ingen i dagsläget. Kan en näringsminister med ansvar sitta kvar i det här läget. Är det inte dags för   Maud Olofsson förutom partiledarposten i centerpartiet också lämna sin post som näringsminister? Nu är det bråttom om  de som är anställda på Saab ska slippa vända sig till socialkontoret för att kunna överleva ekonomiskt. Se till att lönegarantin behandlas med förtur och granska hela affären med Viktor Muller. Nu är det dags för regeringen att visa ansvarstagande.
Så Maud Olofsson nu gäller det att visa att du har den politiska handlingskraft som måste till nu i detta mycket prekära läge som SAAB befinner sig i och som slår oerhört hårt mot de drygt 3 000 anställda som arbetar på företaget. Medan jag kan planera och köpa in det som behövs för midsommarhelgen och det firande som hör till kan inte de anställda bilarbetarna i Trollhättan göra ett dugg och oron för att inte kunna göra rätt för sig ekonomiskt (boendekostnader ska betalas, kanske telefoni och TV också m m) den blir inte bättre av att inte veta om lönen kommer eller inte. Det är nu i kriser som denna med SAAB, som den politiska handlingskraften och ledarskapet prövas...

Uppdaterat kl 16: Näringsminister Maud Olofsson (c) säger att ansvaret för att det har blivit så här är SAABs och delar av den presskonferens som hon höll i eftermiddags kan du se nedan. Efter att näringsminister hållit sin presskonferens gav vår partiordförande Håkan Juholt följande kommentar som jag instämmer helt i och den finner du här.Bloggat: Peter Högberg om att centern och SAAB befinner sig vid vägs ände, Johan Westerholm om exit för Maud Olofsson, exit för SAAB och exit för centerpartiet, Annika Högberg om att idag tänker vi på de anställda på SAAB, Ab:s ledarblogg om SAABs djupa och allvarliga kris, Robert Collin om att nej Maud du har inte gjort någonting, Ola Möller om att det går ett spöke genom världen och Europa, Cornucopia om att vi fick i alla fall en dubbelspårig järnväg, Nemokrati om sätta alla rätt på Ekots ekonomiquiz, Claes Krantz om skammens moderata arbetslinje bakom utförsäkringarna, Helga von Pitbull 1 om besök på AF episod 666, Helga von Pitbull 2 om nya arbetskläder för arbetslösa, Tokmoderaten om att ett livslångt lidande går mot sitt slut, Kristian Krassman om den svenska hederskulturen, fler blogginlägg på Öppna kriskommissionen, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Ab 1, 2, 3, 4, LO-tidningen 1, 2, Expr 1, 2, 3, 4, HD, Sydöstran 1, 2, BLT 1, 2, GP 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVT 1, 2, 3, 4, 5, SR 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Nyheterna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Intressant?

6 kommentarer:

 1. Vad tycker du regeringen ska göra då? att bara kräva att de "visa ansvarstagande" är ju bara snömos.

  Tycker du att vi ska ta skattepengar till att subventionera biltillverkning så skriv det rent ut. Har du något annat förslag så lyssnar jag nyfiket.

  SvaraRadera
 2. Att ha så små marginaler att inget finns som buffert... Det är ju inga låglöner på SAAB.

  SvaraRadera
 3. jag tycker det är mer skrämmande att han som jobbat på volvo i 20år inte har en buffert för mer än en VECKA!!! läs mer i min blogg...

  SvaraRadera
 4. Det handlar om att ge de direktiv som den nämnd som handhar lönegarantin behöver för att den ska kunna gå in nu och betala ut den lön som skulle ha kommit i juni trots att SAAB inte har gått i konkurs.

  Annars krävs det att arbetsgivaren har gjort det för att pengar ska kunna komma från den statliga lönegarantin. Så här står det i en artikel i SvD:

  När gäller den statliga lönegarantin?

  – Garantin gäller när arbetsgivaren har försatts i konkurs eller är föremål för företagsrekonstruktion. Det finns dock flera viktiga begränsningar i rätten till ersättning. Reglerna säger bland annat att lönen eller ersättningen inte får ha intjänats tidigare än tre månader innan konkursansökan kom in till tingsrätten.

  hela artikeln finns här:

  http://www.svd.se/naringsliv/nar-galler-den-statliga-lonegarantin_6269722.svd

  // Martin

  SvaraRadera
 5. Metall klubben på Saab har under förmiddagen ordnat ett avtal med Swedbank att varje person kan låna 20 000 för att klara räkningar och uppehälle.
  Kan vara intressant att veta för alla belackare till facket.

  /Peter

  SvaraRadera
 6. Jag hörde det på nyheterna för en stund sedan att Metall klubben på SAAB i Trollhättan hade fixat detta med just Swedbank.

  Det är ett alldeles utmärkt initiativ som man från fackets sida har tagit och som tyvärr saknas från regeringen Reinfeldts sida.

  // Martin

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...