lördag 19 mars 2011

Om kärnkraften den "ofelbara" energikällan.....Det är nu åtta dagar som har gått sedan den mest värsta jordbävningen hittills slog till mot Japan och skapade stor förödelse och otaliga döda; klarade man sig trots det från den ja då kom det istället i nästa vända en serie med kraftiga tsunamis som utraderade flera städer på den japanska östkusten. Dödsoffren är redan nu räknade i tusentals och som inte detta vore illa nog har en etter värre katastrof tornat upp sig. För här har vi också flera av de japanska kärnkraftverken placerade och dessa har haft stora problem för att uttrycka det milt och det som varit på mediernas läppar Fukushima har trots alla heroiska insatser ett fortsatt mycket allvarligt läge att hantera. Det rapporterade SVT:s Rapport om igår kväll och inte ens myndigheterna vet om man har kontroll:Så vad gör då de kärnkraftskramare som finns? Tja det går ju att göra som strutsen och stoppa huvudet i sanden, vilket Peter Johansson påtalar i ett inlägg. Det är helt riktigt som Peter skriver att den klarsynthet, som stora delar av den svenska befolkningen har, den saknas hos kärnkraftslobbyn som istället tar tillfället i akt att påvisa att kärnkraften och riskerna med densamma minskar (!!). Det rimmar minst sagt väldigt illa med den mycket bistra verklighet som japanerna nu tvingas ta itu med och det kommer att ta många år innan de mest akuta åtgärderna är helt genomförda; ty radioaktiv strålning framför allt den extremt farliga gamma-strålningen och dess skadeverkningar på allt levande försvinner inte med en handvändning. Därför är den naiva inställningen/analysen som kärnkraftslobbyn levererar inget som står högt i kurs i dagens Japan....

Bloggat: Nina Drakfors om situationen fortfarande oförutsägbar, Mario Matteoni om den enes död den andres vinst, Olas tankar om har du råd att få hjälp?, Jinge om snabba nyheter och Twitter, fler blogginlägg på Öppna kriskommissionen, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: SvD 1, 2, Expr, GP

Intressant?

2 kommentarer:

  1. Eh, ja självklart ska vi fortsätta bygga ut kolkraft, oljepannsanläggningar, gasenergi etc eftersom det ju är mycket "miljövänligare". Det bidrar ju bara till global uppvärmning, och det kostar väl inga männiksoliv? Men 1000 000 människor som dör under 10 år pga global uppvärming är ju mindre dramatiskt än 10 000 som dör till följd av en kärnkraftsolycka (eller 20 000 döda i en tsunami, om nån hört talas om sådana????)
    Populisterna säger nu nej till kärnkraft, men vad är alternativet när vi nu snart är 8000 000 000 människor på planeten?

    SvaraRadera
  2. På vilket sätt är kärnkraftsolyckorna en värre katastrof än tsunamin, som med stor sannolikhet krävt tiotusentalet dödsoffer? Inte ens Tjernobyl kommer i närheten. Jag vill också peka på det orimliga i att delar av miljörörelsen vill stoppa en moderniserad kärnkraft med följden att vi blir fast med våra gamla tröskverk. Sjuttiotalet är över, dags att logga in i verkligheten igen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...