fredag 14 januari 2011

Rönnebergaseminariet en rejäl ideologisk nystart för socialdemokratin....

(foto från HBT-sossen)

Jag ska så i den första postningen för dagen ta upp det pågående Rönnebergaseminariet som socialdemokraternas kriskommission håller i. För det finns en hel del att ta upp och det är faktiskt mycket positiva saker som faktiskt ska framhållas ordentligt till den samlade purkna högerns stora förtret. :-) Jag läser flera utmärkta inlägg i ämnet och jag ska inleda med det som Peter Andersson skriver:
Den kraft som borde gå och måste gå främst med en politik för att minska dessa klyftor är det krisande socialdemokratiska partiet. Kanske någon funderar över om det är den "förnyelse" som partiet behöver för att lyfta. Ja, jag tror det. I uppdraget att hitta framgångsfaktorer handlar det om att återuppliva både självförtroende, samhällskritiken och den konkreta politiken för jämlikhet. Just på den punkten är också skillnaderna mellan partierna tydliga och kommer att så förbli. Hur fetstilat moderaterna än sätter "nya" framför partinamnet kommer partiet aldrig på allvar att ta itu med samhällsklyftor och det av en stor anledningen: En levande föreställning att klyftor skapar "drivkrafter" för människor. Vi ser illustrationer på detta i synen som ligger till grund för "arbetslinjen" och i sjukförsäkringsregler: "Lägre ersättningar peppar dig lite att anstränga dig".
Det är också det som är min bild av den möjlighet men också utmaning som ligger framför socialdemokratin och som är vägen upp ur den djupaste svackan (s) har varit i på över 100 år. Detta berörde Lena Sommestad i sitt drygt tio minuter långa alldeles utmärkta anförande under Rönnebergaseminariet igår eftermiddag och klippet nedan är upptaget av Andreas Pihlblad på Politikerbloggen:Anne-Marie Lindgren som arbetar på Arbetarrörelsens tankesmedja höll också ett anförande som jag gärna vill citera en bit av för det är också mycket bra. Det gör jag med hjälp av HBT-sossen som skriver följande om vad Anne-Marie talade om igår:
Chefsideologen, Anne-Marie Lindgren, inledde med att tala om vart socialdemokratin är på väg. Lindgren sade många kloka saker, bland annat:

Den enskildes livsvillkor bestäms av hur samhället ser ut. Jämlika livsvillkor förutsätter därför sociala och ekonomiska strukturer som främjar jämlikhet. Formerna för att påverka och förändra samhälleliga/ekonomiska strukturer är till sin natur kollektiva det vill säga politiska och fackliga.

Framtidsfrågor för S är enligt Lindgren: skattesystemet, välfärdens finansiering, arbetsmarknaden, normpolitiken, tillväxten som inte går att skilja från klimatfrågan.

Det var en mycket bra seminariedag som jag hoppas ska ge socialdemokratin den ideologiska och värderingsmässiga nytändning som måste till. För socialdemokraterna som parti har på något sätt förlorat den eminenta och dito essentiella förmågan att utifrån sin ideologi och värderingar forma en berättelse eller som man också kan kalla det för provisoriska utopier som följer med sin tid. Därför ser jag det som förts fram under gårdagens seminariedag som ett tecken på att det håller på att komma igen. Avslutningsvis vill jag framhålla Peter Högberg, som skriver om just detta:
Den socialdemokratiska medicinen för framgång har varit en väl balanserad mix av stat och marknad. Socialdemokraterna har varit blandekonomins mästare. Med statliga beställningar har det privata näringslivet kunnat utvecklas och med det nationen. Men idag så ser världen annorlunda ut. Jag tror fortfarande på samspelet mellan staten och näringslivet. Jag inte bara tror utan anser att det är nödvändigt för utveckling och tillväxt. Men hur den lyckade formeln ska se ut för 2000-talet är frågan. Den politiska kraft som kan finna lösningen är socialdemokratin. Anledningen är två dels våran historia och dels vår ideologi som tror på denna modell.
Bloggat: Lena Sommestad om hur vi berättar historien har betydelse för politiken, Johan Westerholm om tankar om jämlikhet reformarbete och människans frigörelse, Veronica Palm om att höger är höger är höger, Peter Johansson om att jämlikhet ger tillväxt, Monica Green om jämlikhet och framtidstro på Rönneberga, Bios politikos om en briljant Sommestad, Roger Jönsson om att Reinfeldt har misslyckats med arbetslösheten, Rasmus Lenefors om att en bred debatt är en förutsättning inte hinder, Löntagarbloggen om vad arbetsmiljöforskningen i själva verket handlar om, Sara Gunnerud om att socialdemokraternas partiledning måste utreda Primeskandalen, Sandro Wennberg om vilka fler bör uteslutas ur s, fler blogginlägg på Öppna kriskommissionen, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Ab, SvD 1, 2, DN, Expr 1, 2, Sydsv, Folkbladet, SR, Nyhetsk

Intressant?

1 kommentar:

  1. Det Lena Sommestad tar upp är viktigt. Inkomsterna på kapital kommer dock att rasa, när spekulationsekonomin rasar, vilket den håller på att göra nu. Globaliseringen innebär endast seger för de som sitter med fingret på köp och sälj hela tiden, för att deras kapitalvinster ska kunna hållas intakta. Förlusterna är gigantiska för den som inte köper/säljer i tid. De som lever på fasta månatliga ersättningar som lön, a-kassa, pension och sjukpenning o likn kommer att få se sina inkomster värdeurgröpas med allt mer ökande hastighet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...