torsdag 30 september 2010

Netroots gör skillnad i valet och i den politiska debattenJag läser en mycket bra artikel på Newsmill som tre socialdemokratiska och dito utmärkta bloggare har skrivit; det är Johan Westerholm, Annika Högberg och Peter Högberg som tar upp flera tydliga exempel på att nätrötterna under den valrörelse som föregick höstens val gjorde skillnad:
De flesta medieexperter bedömde initialt att sjukförsäkringsdebatten efter riksdagsbeslutet hösten 2008 skulle ha ebbat ut efter en vecka eller maximalt två. Ett antal bloggare inom nätverket Netroots valde sedan voteringen i riksdagen att hålla denna debatt vid liv vilket efter en tid gav genomslag i traditionell media. Debatten klingade aldrig av helt eftersom hela - eller stora delar av det kollektiv som utgör Netroots - bibehöll kontakten och interaktionen med andra nätverk på Internet. Denna långsiktiga interaktion gjorde att Netroots snabbt kunde fånga upp det livsöde som kom att prägla sista veckan på valrörelsen - Emelie och Annika Holmqvists kamp mot Försäkringskassan. Utan en långvarig, i detta fall drygt 18 månader lång, opinionsbildning och bevakning hade aldrig Netroots kunnat fånga upp detta livsöde och som kollektiv sätta press på traditionell media att publicera detta på nyhetsplats. De internationella kontakter som Netroots har odlat under flera år var heller inte sena på att reagera, via stora amerikanska bloggar som AMERICAblog och Daily Kos letade sig frågan om svensk sjukförsäkring in på Washington Post och Franska Le Monde.
Det är därför som jag varje dag skriver inlägg för att det går att tillsammans med många många progressiva bloggare göra skillnad i den politiska debatten och i valet. Det är den centrala röda tråden i Westerholms och Högbergs artikel i Newsmill och jag rekommenderar varmt att du läser den i sin helhet samt att du går in på följande superba blogg :-)

Bloggat: Cecilia Dalman Eeks med sin valanalys, Annika Högberg om att Netroots betydelse för politiken och valet, Johan Westerholm om jakten på den förlorade själen, Peo Wågström om att splittra ett land, Peter Högberg om att leda och bestämma, Thomas Bodström om att Husmark-Pehrsson kommer att få skulden, fler blogginlägg på netroots, rödgrön.se vår samarbetsblogg, politometern, bloggar.se

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...